ÇEVRE DOSTU BİTKİSEL ÜRÜNLERE ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

SALIPAZARI

I. Dünya savaşından önce yörede Türk köylerinin yanında Rum, Ermeni ve Gürcü nüfusunun yaşadığı bilinmektedir. I. Dünya savaşı sırasında özellikle Ermeni çeteleriyle Türk halkı arasında çatışmalar yaşanmıştır. Ancak; Türk halkının mücadelesi sonunda Ermeniler bölgeyi terketmek zorunda kalmıştır.Ermenilerin ilçeyi terketmek zorunda kalmasının sebebi Durmuşoğlu Ali Ağa'nın tufan mezarlığında büyük bir Ermeni cephaneliğini ele geçirmesi ve bunları müslüman halka dağıtmasıdır.

SALIPAZARI İLÇE KÜLTÜR VE TURİZİM
Orta Karadeniz'in en büyük kenti olan Samsun'un iç kesimlerinde gezilip görülebilecek bir kaç yerden biridir Salıpazarı.
Tarihi, dereleri, alabalıkları, yemyeşil bitki örtüsü, dağları ile her türlü kesime hitap ediyor Salıpazarı.

Fazlaca tanınmış bir ilçe olmaması rağmen tabiyat güzellikler gezilmeye değer. Tarihi değer olarak Karpu Kalesi ve çevresi ile gezi yerleri olarak ta Göne Çınaraltı piknik yerleri güzel yerlerdendir.

Gezilecek yerler
1. Karpu Kale ve çevresi
2. Çağlayan şelalesi ve alabalık çiftliği
3. Kınalık Ormanı
4. Karacaören Deresi ve çağlayanları
5. Yavaşbey Göne Çınaraltı piknik alanı
6. Kayaköprü Alabalık Tesisleri

SALIPAZARI İLÇE ULAŞIM
İlçemiz diğer il ve ilçelere; Salıpazarı-Çarşamba karayolunu kullanarak ulaşmaktadır. İlçemiz Çarşamba’ya 14 km. uzaklıkta olup, ulaşım Salıpazarı Belediyesi Özel Halk Otobüsleri tarafından sağlanmaktadır.

SALIPAZARI İLÇE HARİTA
İlçemizin ikinci önemli ulaşım ağını oluşturan, toplam uzunluğu 21 km olan ve köy hizmetlerinin sorumluluğunda bulunan Salıpazarı-Terme yolunun asfaltı da 2007 yılı içerisinde dökülerek yol yapım çalışması tamamlanmıştır. Salıpazarı-Terme yolu bu iki ilçeyi birbirine bağladığı gibi ilçemiz halkının da denize ulaşmasını sağlayan en kestirme yoldur.


En az 6 köyümüzün yararlandığı hatta Ordu’nun Akkuş ilçesine bağlantımızı sağlayan ve sınırlarımız içindeki toplam uzunluğu 45 km olan bir grup köy yolu özelliği gösteren Salıpazarı-Karayonca güzergahının da iyileştirilmesi için burada çalışmalar devam etmektedir.

Bu önemli ulaşım ağlarının dışında kalan köy ve mahalle yollarımız da genel olarak yetersiz olup bakım-onarıma ihtiyaç göstermektedir.


İlçemizin çoğunlukla engebeli araziden oluşması ve yerleşmelerin dağınıklık arzetmeleri yol alt yapısını olumsuz etkileyen en önemli etmenlerdir.

İlçemizde kış aylarında belli süreler içerisinde de olsa yüksek köylerimizden olan Esatçiftliği, Tahnal, Karayonca,Gökçebaşı, Suluca, Tacalan ve Y.Kestanepınar’ın yolları ulaşıma kapanmaktadır. Bazı köy yollarının bakım ve onarıma ihtiyacı bulunmaktadır. Bu yollarımızın yapımı için müracaatlar ilgili kuruluşlara iletilerek programa alınmakta ve Kaymakamlığımızca da takibi yapılmaktadır.

İlçemizin elektriksiz köyü bulunmamaktadır. Mevcut 33 köyümüzden 15 köyün içme suyu şebekeli olup, 18 köyü içme suyu çeşmelidir. Çeşmeli olan köylerin içme suları yetersizdir.


İlçemizin kanalizasyon teşkilatı mevcut olup, herhangi bir sorun yoktur. Köylerimizden ise Avut ve Tahnal köyünde kanalizasyon mevcut olup, diğer köylerde fosseptik çukurları kullanılmaktadır.

İlçemizde radyo yayınları normal olarak dinlenmektedir. TV ise mevcut kanallardan yayını izlenmekte ise de, her kanal aynı netlikte izlenilememektedir.


Tüm köylerimizde telefon mevcut olup, bu konudaki hizmetler yeterlidir.

SALIPAZARI İLÇE ALTYAPI
Elektrik
Bütün köylerde elektrik vardır. Elektrikle çalışan herhangi bir sanayi tesisi bulunmamaktadır. Elektrik yönünden herhangi bir sıkıntı yoktur.
İçme suyu - Kanalizasyon
İçme suyu köylerde meydan çeşmesi ve şebeke şeklindedir. Tacalan köyü Kınalık mevkiinde çıkan ve merkezle beraber 4 köyümüzün içme suyunu karşılayan Kınalık Grubu İçme suyu Şebekesi eskidiğinden ve bugün kullanımında çeşitli sorunlarla ve arızalarla karşılaşıldığından Belediyece yenilenmesi çalışmalarına başlanılmış ve Bereket Mahallesinin yüksek yerine büyük kapasiteli yeni su deposu yapımına başlanılmıştır. İlçe içinde 4 km.’lik bir kanalizasyon şebekesi vardır. Bunun dışında ve köylerde kanalizasyon teşkilatı bulunmamaktadır.
SALIPAZARI İLÇE EKONOMİ








İlçemiz halkının başlıca geçim kaynağı; bitkisel üretim, hayvancılık, orman, el sanatları ve ticarete dayanmakta olup toplam çiftçi sayısı 6108 dir


Üretimi yapılan başlıca bitkisel ürünlerin başında ve halkın en önemli geçim kaynağı fındık olmakla beraber bunun dışında ekonomik getirisi en fazla olanlar ceviz, soya ,çeltik ve mısırdır. İlçe Müdürlüğümüz çalışmaları sonucu seracılık, çilek üretimi ve böğürtlen üretimi de yapılmaktadır. Yetiştiriciliği yapılan hayvanların başlıcaları sığır, koyun, manda, kümes ve iş hayvanları olup, bunların et, süt, yumurta, yün ve güçlerinden istifade edilmektedir. Salıpazarı ilçesi kırsal kesim olduğundan büyük illere olan göç halen devam etmektedir.
İlçemizin iklim ve zengin florasında arıcılık, soğuk kaynak suları ile çay ve derelerinde de iç su balıkçılığı (alabalık) yapılabilmekte olup, çiftçi ailelerinin geçimine ayrıca bir katkı sağlamaktadır.
İlçemizde 69 işletmede 483 baş süt sığırı,100 besi ahırında 1000 adet besi hayvanı yetiştirilmektedir.
SALIPAZARI İLÇE SAĞLIK
01.03.2007 Tarihi itibarı ile Samsun ili genelinde Aile Hekimliği uygulamasına geçildiğinden, ilçemizde 1 adet Toplum Sağlığı Merkezi (Sağlık Grup Başkanlığı), 1 adet de Aile Sağlığı Merkezi oluşturulmuş olup, İlçemizde hastane yoktur.


Toplum Sağlığı Merkezi Personel Durumu (Sağlık Grup Başkanlığı)
Sorumlu Tabib 1
Diş Tabibi 1
Hemşire 4
Sağlık Memuru 3
Ebe 8
Çevre Sağlık Tek. 3
Tıbbi Sekreter 1
Laboratuar Teknisyen 3
Röntgen Teknisyeni 2
Acil Tıp Teknisyeni 2
Hizmetli 4
Temizlik İşçisi 3


Salıpazarı Merkez Aile Sağlığı Merkezi Personel Durumu
Aile Hekimi 5
Aile Sağlığı Elemanı 5
Toplum ;Sağlığı Merkezinin giriş katında hizmet vermektedir.


Sağlık Evleri ve Personel Durumu
1-Esatçiftliği Köyü Sağlık Evi (Binası var,1 adet sözleşmeli ebe görevli)
2-Karayonca Köyü Sağlık Evi (Binası var, Personeli yok)
3-Konakören Köyü Sağlık Evi (Binası var, Personeli yok)
4-Y.Kestanepınar Köyü Sağlık Evi (Binası var, personeli yok)
5-Yayla köyü Sağlık Evi (Proje aşamasında)
6-Tepealtı Köyü Sağlık Evi (Binası var, Personeli yok)
7-Yeşil köyü Sağlık Evi (Proje aşamasında)
İlçe kurulduktan sonra İlçe merkezinde üç eczane açılmıştır.


Sağlık Ocakları ve Eczanelerin Telefonları


1. Nolu Merkez A.Sağlığı M. 821 20 63
Salıpazarı Eczanesi 821 22 19
Ovalı Eczanesi 821 20 80
Yıldız Eczanesi
SALIPAZARI İLÇE EĞİTİM
EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU


İlçemizde 5 sekiz yıllık ilköğretim okulu, 1 Pansiyonlu İlköğretim Okulu, 39 birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulu ve 1 Çok Programlı Lise olmak üzere toplam 46 okulumuz bulunmaktadır.


İlçe Merkezinde Okuma-yazma oranı yüksek olmakla beraber, okullaşmanın geç başlaması, yoğun göç, ekonomik yetersizlik gibi nedenlerle köylerde bu oran daha aşağılara düşmektedir. Zaman zaman zorunlu eğitim döneminde olduğu halde çocuğunu okula göndermek istemeyen ailelerle karşılaşılmaktadır.


İLKÖĞRETİM


Merkezdeki İlköğretim Okullarımızdan;


1- Gökçeli İlköğretim Okulunda : 1.109 öğrenci, 43 öğretmen,
http://www.gokceli.k12.tr


Merkezdeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulumuzda;


1- Bereket Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda : 606 öğrenci, 32 öğretmen,
http://www.bereketpio.k12.tr


Köy İlköğretim Okullarından;


1- Avut İlköğretim Okulunda : 458 öğrenci, 17 kadrolu, 4 sözleşmeli öğretmen,
http://avutio.meb.k12.tr


2- Tahnal İlköğretim Okulunda : 357 öğrenci, 7 kadrolu, 6 sözleşmeli öğretmen,
http://tahnalio.meb.k12.tr


3- Muslubey İlköğretim Okulunda : 173 öğrenci, 9 kadrolu, 2 sözleşmeliöğretmen,
http://muslubeyio.meb.k12.tr


4- Konakören İlköğretim Okulunda : 173 öğrenci ve 5 kadrolu, 4 sözleşmeli öğretmenle eğitim öğretim devam etmektedir.
http://konakorenio.meb.k12.tr


Birinci Kademe Köy İlköğretim Okullarında ise toplam 1172 öğrenci ve 44 kadrolu, 17 sözleşmeli öğretmen ile eğitim ve öğretim yapılmaktadır.


ORTAÖĞRETİM


İlçe merkezinde bulunan Çok Programlı Lisede Ticaret ve Turizm Genel Müdürlüğüne bağlı Ticaret Lisesi bünyesinde Muhasebe Bölümü ve Genel Lise bölümünde toplam 262 öğrenci ve 12 öğretmen ile eğitim ve öğretim yapılmaktadır.
http://salipazaricpl.meb.k12.tr


ÖĞRETMENEVİ VE AKŞAM SANAT OKULU


İlçemizde öğretmenlerin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için 1992 yılında kurulan öğretmenevi bünyesinde 12 yataklı otel bölümü ve 2 lokal bölümü mevcut olup, ilçe için gerekli ihtiyaca cevap vermektedir. İlçeye gelen misafirlerinin kalabilecekleri tek yer olan öğretmenevi 2007 yılı sonunda yapılan genel tadilat sonrası gelen her misafire hizmet vermektedir. Ayrıca bünyesindeki okuma salonu ve kütüphanesi bütün herkese açıktır.
http://www.salipazariogretmenevi.com


HALK EĞİTİMİ


İlçemizde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde; 2005 – 2006 Öğretim yılında Anadolu ve Fen Liselerine Hazırlık, Türkçe’nin doğru kullanımı, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Edebiyat, İngilizce, Atletizm, Satranç, Türk Halk Oyunları, Bilgisayar Op. Kumaş Desenleme, Makine Nakışı ve Ahşap Boyama alanların 20’i merkezde 13’ü köylerde olmak üzere toplam 33 kurs açılmış; kurslarda 3 usta öğretici, 31 ücretli öğretmenle toplam 600 öğrenci mesleki, sosyal ve kültürel kurs faaliyetlerine katılmıştır.
http://www.salipazarihem.gov.tr