ÇEVRE DOSTU BİTKİSEL ÜRÜNLERE ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ALAÇAM

Alaçam Sahili
Acısu
ALAÇAM İLÇE NÜFUS


NÜFUS DURUMU


Ilçemizin Toplam Nüfusu 31,669
Ilçe Merkezi Nüfusu 11,321
Köylerin Nüfusu 20,348
Sehirlesme Orani %35,7
Yüzölçümü 463 km2

ALAÇAM İLÇE SOSYAL YAPI
İlçe halkı genel olarak dar gelirlidir. Buna bağlı olarak sosyal ve kültürel faaliyetler istenilen düzeye ulaşamamıştır. İlçemizde konut sorunu daha çok kırsal kesimde ortaya çıkmaktadır. İlçe merkezi ve Etyemez, Göçkün, Gökçeboğaz, Kışlakonak, Soğukçam, Habilli, Yukarıelma, Karlı, Doyran, Karahüseyinli, Akgüney, Aşağıakgüney köylerinde ve deniz sahili kenarlarında bulunan mahallerde planlı betonarme binalar yapılmakta olduğu ve gün geçtikçe gerek kalite, gerekse sayı yönünden artış görülmektedir. Kırsal kesime çıkıldıkça ahşap ev sayısı oldukça artmaktadır.

İlçemiz belediyesinin, Belediye İmar Planının Ocak 1985 yılında tasdikinden sonra imar planında yapılan değişikliklerle ana caddelerde konut katsayısının arttırılması nedeniyle 1985 yılından bu yana hızlı bir yapılaşma
devam etmektedir. Emniyet Amirliği personeli için 18 daireli lojman mevcuttur. Mevcut lojmanlar ihtiyaca cevap verememektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının çoğunun lojmanı yoktur. İlçede yeterli düzeyde iş ve istihdam imkânının olmayışı nedeniyle ilçeden komşu il ve ilçelere önemli ölçüde göç olmaktadır. Göç edilen yerler Bafra, Bursa ve İstanbul’dur.

ALAÇAM İLÇE EKONOMİ
İlçenin ekonomisi genel olarak tarıma ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bunun yanında balıkçılık da yapılmaktadır. Tarım ürünlerinin başında tütün gelmektedir. Bunu buğday, çeltik ve mısır üretimi takip eder. Ayrıca sebze ve meyve yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Hayvancılıkta ise büyük ve küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır.

ALAÇAM İLÇE TURİZİM
TARİHİ YAPILAR

İlçemizde tescilli 63 tarihi yapı mevcuttur. Bunlardan 3’ü işyeri, 1’i çeşme, 1’i cami ,1’i hamam ve 57 tanesi konak ve evlerdir.





GEYİKKOŞAN BABA TÜRBESİ
İlçemiz deniz sahiline yakın koruluk alan içinde bulunan “Geyikkoşan Baba Türbesiyle” ilgili bir çok rivayet mevcuttur. Burada yatan kişinin 600-700 yıl kadar önce yaşadığına inanılır. İlçe halkı, çevre ilçeler ve Samsun’dan gelen misafirler tarafından ziyaret edilen Geyikkoşan Baba türbesi ve mesire yerinin de içinde bulunduğu alan inanç turizmi açısından önemli bir varlığımızdır.



GÜREŞ
Yağlı güreş ilçemizde çok rağbet gören bir spor dalıdır. 6 mayıs günü yapılan hıdırellez şenliklerinde organize edilen geleneksel yağlı güreş müsabakalarına bölgeden ve Türkiye’nin her yerinden güreşçiler katılmaktadır. İlçemiz için spor turizmi acısından önem arz etmektedir.



SAHİL
Alaçam 17 km’lik sahil şeridiyle deniz turizmi açısından büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Ayrıca tarihi yapılar varlığı yönünden zengin olan ilçemiz buralardaki restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla beraber tarih ve kültür turizmi açısından büyük öneme haiz bir yer olacaktır.